Alle passagiers op Belgische luchthavens binnenkort gescreend
Monday, April 16, 2018

België is maandag officieel gestart met de screening van de luchtvaartpassagiers in ons land, in het kader van de strijd tegen zware misdaad en terrorisme.

Momenteel worden al bijna een derde van alle passagiers gecontroleerd, maar binnenkort moet dat naar zestig en op termijn naar 100 procent. Internationaal trein-, bus- en scheepvaartverkeer zullen nog volgen.

Momenteel screent de PIU al 28 procent van alle passagiers op Belgische luchthavens. Omdat er nog onderhandelingen lopen met 13 andere maatschappijen, moet dat binnenkort 60 procent worden, legt PIU-baas Gunter Ceuppens uit. Tegen eind 2019 moet de hele luchtvaartsector aangesloten zijn.

BelPIU, of de Belgian Passenger Information Unit, draait al een tijdje proef, maar nu gaat het nieuwe systeem officieel van start. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), eurocommissaris voor Veiligheid Julian King en de verantwoordelijken van alle betrokken diensten kwamen maandagochtend samen in Brussel om het protocolakkoord te ondertekenen.

Hoe werkt het?

De data komen 48 uur voor het vertrek van de vlucht in de PIU-databank, waarna de medewerkers deze kunnen analyseren op basis van de ‘watchlists’ van de verschillende diensten. Bij een ‘hit’ wordt de informatie meteen gedeeld tussen de verschillende diensten, die dan beslissen welke actie nodig is: een persoon kan onderschept, ondervraagd en aangehouden worden, maar de diensten kunnen ook beslissen om de informatie gewoon toe te voegen aan de databanken om zo onder meer drugsnetwerken in kaart te brengen. Op die manier is maandagochtend bijvoorbeeld nog een drugskoerier met 160 kilogram drugs onderschept.

Read on

https://outlook.office.com/owa/?realm=bto.be

      
No comments yet

Add/Edit Comment 
Name *
eMail  Will not be published!
Homepage  Will not be published!
Comment *
 notify_on_reply  (email_required)
Note that your comment after submission has to be approved.
Thanks for your understanding.
Note: If you are a registered user, on login these form fields
will be pre-filled with your information.