Brussels Airport verwelkomt 12 miljoen passagiers tijdens eerste semester en 25,3 miljoen tijdens voorbije 12 maanden
Wednesday, July 11, 2018

In de eerste zes maanden van 2018 heeft Brussels Airport alle records gebroken door de kaap van 12 miljoen passagiers te ronden, goed voor een toename met 4,4% in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Het zijn vooral de langeafstandsvluchten die sterk groeien, onder meer dankzij de komst van nieuwe maatschappijen en nieuwe bestemmingen. Wat het vrachtvervoer betreft, was er in het eerste semester een toename van 6,9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, dankzij een sterke stijging van het vrachtvervoer aan boord van passagierstoestellen en de getruckte luchtvracht.

Passagiers

Brussels Airport noteerde tijdens het eerste semester van 2018 een absoluut record aan passagiers, met 12 miljoen vertrekkende en aankomende passagiers. Deze toename met 4,4% is goed voor een half miljoen extra passagiers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal lokale vertrekkende passagiers is gestegen met 4,7%, wat iets meer is dan de groei van het aantal transferpassagiers (+3,2%). Deze mooie toename is vooral te danken aan de groei van het langeafstandsverkeer, de komst van nieuwe maatschappijen (Cathay Pacific en Georgian Airways), de nieuwe bestemmingen in Azië (Shanghai, Shenzhen et Hongkong) en de toevoeging van vluchten naar Dubai. Belangrijk is ook de forse heropleving van het aantal chartervluchten naar Turkije, Egypte en Tunesië.

Over de voorbije twaalf maand (juli 2017-juni 2018) tekent Brussels Airport eveneens een record op: de luchthaven verwelkomde 25,3 miljoen passagiers en doorbrak zo voor het eerst de symbolische grens van 25 miljoen passagiers.

In juni verwelkomde Brussels Airport 2.313.894 passagiers, een toename met 4% in vergelijking met juni 2017. Het is de derde keer dit jaar dat het aantal passagiers de kaap van 2 miljoen per maand rondt.

Het aantal lokale passagiers nam toe met 6,6% tijdens de voorbije maand, terwijl het aantal transferpassagiers afnam met 5,4%. Dat heeft te maken met een betere lokale verkoop, terwijl vorig jaar lege stoelen gevuld moesten worden met transferpassagiers. De snelle heropleving van vakantiebestemmingen in Turkije, Egypte en Tunesië draagt eveneens bij aan de toename van het aantal lokale passagiers. Tot slot vermelden we ook de annulering van een aantal regionale Europese vluchten van Brussels Airlines door technische problemen, waardoor passagiers verplaatst werden naar andere vluchten.

Samen noteren de langeafstandsmaatschappijen een groei van 15% in vergelijking met de maand juni vorig jaar, voornamelijk dankzij de nieuwe vluchten en de toegenomen frequentie richting Azië en de Golfregio.

Het vakantiesegment laat in juni eveneens een mooie groei zien, met onder meer de vluchten van TUI fly en Corendon Airlines.

Vracht

In het eerste semester van 2018 vervoerde Brussels Airport 6,9% meer vracht dan in het eerste semester van 2017.

De daling van het volvrachtvolume (-7,9%) heeft te maken met het vertrek of de terugtrekking van bepaalde volvrachtmaatschappijen door de verstrenging van de geluidsnormen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest begin 2017. Deze daling wordt tijdens het eerste semester van 2018 gecompenseerd door een sterke toename van de vracht aan boord van passagierstoestellen (+18,4%) en het vervoer van luchtvracht per vrachtwagen (+22,8%).

In juni 2018 groeide het vrachtvervoer op Brussels Airport sterk (+14,6%) in vergelijking met juni 2017, dankzij de nieuwe sterke stijging in het volvrachtsegment (+14,3%) en het vervoer aan boord van commerciële vluchten (+24,3%), met nieuwe routes en nieuwe vluchten van Hainan, Emirates en Cathay Pacific. De luchtvracht kende een toename met 9,9%.

De export, waarvan de helft naar Azië gaat, blijft groeien (+11%), maar het is vooral de import, hoofdzakelijk uit Afrika, Noord-Amerika en Azië, die een fikse sprong voorwaarts maakt (+24%).

De getruckte vracht kent een spectaculaire toename met 29% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat betekent dat we meer goederen transporteren naar de luchthavens van Amsterdam, Frankfurt, Luxemburg en Parijs dan we er op passagiersvluchten laden in Brussel. Het toont ook de sterkte aan van het logistieke vrachtplatform, maar tevens de behoefte aan extra capaciteit om in te spelen op deze vraag.

Vliegbewegingen

In de loop van het eerste semester waren er 114.112 vliegbewegingen, een daling met 1,8% in vergelijking met het eerste semester van 2017. Qua passagiersvluchten was er een afname met 2,9% tot 97.639 bewegingen.

In juni noteerden we in totaal 21.000 vliegbewegingen (vracht en passagiers), wat een daling is met 2,4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op passagiersvlak nam het aantal vliegbewegingen af met 3%, voornamelijk door de technische annuleringen bij Brussels Airlines. Door deze daling, maar ook door de indienstneming van grotere toestellen en een betere bezettingsgraad is het gemiddelde aantal passagiers per vlucht gestegen van 119 in juni 2017 tot 128 in juni 2018, een toename met 7,5%.

 

 

      
No comments yet

Add/Edit Comment 
Name *
eMail  Will not be published!
Homepage  Will not be published!
Comment *
 notify_on_reply  (email_required)
Note that your comment after submission has to be approved.
Thanks for your understanding.
Note: If you are a registered user, on login these form fields
will be pre-filled with your information.