Bibberen voor Brexit – Hallucinant
Friday, September 14, 2018

De UK staat op minder dan 200 dagen voor de “Brexit” dag. Op 29 maart 2019 om 11 u UK tijd eindigt het lidmaatschap van de EU voor Groot Brittannië. Het is ronduit hallucinant om vast te stellen, dat er nog niet is geregeld, afgesproken of vastgelegd. Britse airlines kunnen er alleeen maar van uitgaan “dat er geen scenario is waarbij de Britse vloot aan de grond blijft”. Let wel: ze denken het. Ze weten het niet. En een lock down van enkele dagen is niet uitgesloten. Een overzicht.

 Vandaag worden vluchten tussen de UK en de rest van de EU geregeld via een “open skies agreement”. Dat is de basis voor het succes van onder andere easyJet en Ryanair. De veiligheidsstandaards zijn vastgelegd door het European Safety Agency. Vandaag is er geen enkele stap gezet in de richting van een akkoord over deze twee punten.

Britse paspoorten die vervallen na 29/03/2019 zullen nog steeds geldig zijn, maar zullen geen EU paspoort status meer hebben. Dat wil zeggen dat het recht op vrij verkeer binnen de EU, zal komen te vervallen. Nieuwe paspoorten na die datum, zullen de woorden “European Union” niet meer dragen. En vanaf Oktober 2019, zullen ze een blauwe kleur hebben. Dat staat blijkbaar al wel vast.

Een visum zal niet nodig zijn voor Britten die naar landen van de EU reizen. Maar het zal heel wat minder vanzelfsprekend zijn dan vandaag. De inwoners van de UK zullen voor Europa een status krijgen van “third country nationals”. Net zoals, pakweg, de Brazilianen.

 Wel goed nieuws voor de duty free kopers: vanaf het moment dat de UK de EU verlaat, zal de oude wereld van duty free terugkeren, compleet met lagere prijzen en gelimiteerde aankopen. Ferry maatschappijen en luchthavens haken hun oude schema’s weer boven.

 

Read on

https://travel360benelux.com//nl/jan-peeters/bibberen-voor-brexit/

 

 

 

      
No comments yet

Add/Edit Comment 
Name *
eMail  Will not be published!
Homepage  Will not be published!
Comment *
 notify_on_reply  (email_required)
Note that your comment after submission has to be approved.
Thanks for your understanding.
Note: If you are a registered user, on login these form fields
will be pre-filled with your information.